majonez domowy

Autor: kul2blogpl | Kategorie:
Tagi:
12. grudnia 2016 19:46:00

2 umyte spażone jajka

1 szkl oleju 

2 pełne łyżeczki musztardy 

0,5 łyżeczki cukru 

sól

pieprz

łyżeczka octu jabłkowego

ubijać blenderem

jezeli ktoś chce gęściej to dodać po trochu oleju

 

barszcz kiszony

Autor: kul2blogpl | Kategorie:
Tagi:
11. grudnia 2016 18:28:00

składniki:

buraki

czosnek

sól (mała płaska łyżeczka) na każde 0,5l wody 

przegotowana chłodna woda 

można dodać marchewkę 

korzeń pietruszki

seler

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyć z ziemi i obrać
  2. wodę zagotować i odstawić 
  3. Duże słoiki dokładnie umyć i wypażyć 
  4. Warzywa pokroić na grube plastry
  5. obrać ząbki czosnku i pokroić na pół 
  6. do słoika dodać najpierw czosnek, później jeśli mamy warzywa marchewkę pietruszkę, seler i buraki. 
  7. wlewamy osoloną wodę
  8. słoiki przykrywamy czystymi lnianymi ściereczkami lub folią spożywczą gdzie robimy 6 dziurek
  9. odstawiamy na około tydzień w ciepłe miejsce
  10. raz dziennie zagląda do słoików i sprawdzamy czy nie robi się piana
  11. pianę zbieramy i wyrzucamy 
  12. ukiszony barszcz zlewamy do czystych słoików lub butelek. Można przechowywać w lodówce około 2 miesiące


pieczarki z serem

Autor: kul2blogpl | Kategorie:
Tagi:
04. grudnia 2016 16:02:00

Skladniki 

8 duzych pieczarek

10 dkg sera feta

2 średnie pomidory 

kilka gałązek tymianku 

grubo mielony pieprz 

sól

Przygotowanie:

Pieczarki obierz, umyj odkrój nóżki. Ser pokrój w kostkę (możesz również użyć pokrojonej w kostkę fety)

Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę, wyjmij pestki. Miąższ pokrój w kostkę. Fetę, pomidory i grubo mielony pieprz wymieszaj. 

Farszem napełniaj pieczarki. Każdą zawiń w folię aluminiową, piecz 15 min na grillu. Podawaj z tymiankiem 

znajdziesztuwszystko | pozyczkahipoteczna | karolina-elf | chudziok | mamusia2 | Mailing