Archiwum grudzień 2016


majonez domowy
Autor: kul2blogpl
12 grudnia 2016, 19:46

2 umyte spażone jajka

1 szkl oleju 

2 pełne łyżeczki musztardy 

0,5 łyżeczki cukru 

sól

pieprz

łyżeczka octu jabłkowego

ubijać blenderem

jezeli ktoś chce gęściej to dodać po trochu oleju

barszcz kiszony
Autor: kul2blogpl
11 grudnia 2016, 18:28

składniki:

buraki

czosnek

sól (mała płaska łyżeczka) na każde 0,5l wody 

przegotowana chłodna woda 

można dodać marchewkę 

korzeń pietruszki

seler

Przygotowanie:

Warzywa umyć z ziemi i obrać
wodę zagotować i odstawić 
Duże słoiki dokładnie umyć i wypażyć 
Warzywa pokroić na grube plastry
obrać ząbki czosnku i pokroić na pół 
do słoika dodać najpierw czosnek, później jeśli mamy warzywa marchewkę pietruszkę, seler i buraki. 
wlewamy osoloną wodę
słoiki przykrywamy czystymi lnianymi ściereczkami lub folią spożywczą gdzie robimy 6 dziurek
odstawiamy na około tydzień w ciepłe miejsce
raz dziennie zagląda do słoików i sprawdzamy czy nie robi się piana pianę zbieramy i wyrzucamy  ukiszony barszcz zlewamy do czystych słoików lub butelek. Można przechowywać w lodówce około 2 miesiące


pieczarki z serem
Autor: kul2blogpl
04 grudnia 2016, 16:02

Skladniki 

8 duzych pieczarek

10 dkg sera feta

2 średnie pomidory 

kilka gałązek tymianku 

grubo mielony pieprz 

sól

Przygotowanie:

Pieczarki obierz, umyj odkrój nóżki. Ser pokrój w kostkę (możesz również użyć pokrojonej w kostkę fety)

Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę, wyjmij pestki. Miąższ pokrój w kostkę. Fetę, pomidory i grubo mielony pieprz wymieszaj. 

Farszem napełniaj pieczarki. Każdą zawiń w folię aluminiową, piecz 15 min na grillu. Podawaj z tymiankiem