przepis na żurek


Autor: kul2blogpl
24 listopada 2016, 13:21

składniki

ziemniaki 

kiełbasa

jajka

majeranek

śmietana

cebula

olej 

żurek w butelce 

sól 

pieprz ziołowy 

2 liście laurowe 

6 kólek ziela angielskiego 

8 kólek czarnego pieprzu 

pieprz

Wykonanie:

1) obrać umyć i pokroić ziemniaki w kostkę

2) ziemniaki włozyć do dużego garnka z wodą

3) do garnka dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu 

4) kiełbasę obrać z osłonki pokroić w kostkę wrzucić do gara

5) garnek z wodą ziemniakami, kiełbasą i przyprawami postawić na kuchence i gotować aż ziemniaki będą miękkie (ok 15min)

6) do zupy dodać około 0,5 butelki żurku.Sprawdzić czy jest wystarczająco kwaśny.Jeśli nie dodać więcej żurku.

7) Zupę zagotować dodać pieprz ziołowy i sól.

8) Żurek zabielić śmietaną.

9) Dodać roztarty majeranek i podsmażyć na patelni na złoty kolor cebulkę

10) Zupa gotowa

11) Do żurku można dodać ugotowane jajka

Smacznego

24 listopada 2016
Bardzo fajny przepis. Polecam M.

Dodaj komentarz