Najnowsze wpisy, strona 1


barszcz kiszony
Autor: kul2blogpl
11 grudnia 2016, 18:28

składniki:

buraki

czosnek

sól (mała płaska łyżeczka) na każde 0,5l wody 

przegotowana chłodna woda 

można dodać marchewkę 

korzeń pietruszki

seler

Przygotowanie:

Warzywa umyć z ziemi i obrać
wodę zagotować i odstawić 
Duże słoiki dokładnie umyć i wypażyć 
Warzywa pokroić na grube plastry
obrać ząbki czosnku i pokroić na pół 
do słoika dodać najpierw czosnek, później jeśli mamy warzywa marchewkę pietruszkę, seler i buraki. 
wlewamy osoloną wodę
słoiki przykrywamy czystymi lnianymi ściereczkami lub folią spożywczą gdzie robimy 6 dziurek
odstawiamy na około tydzień w ciepłe miejsce
raz dziennie zagląda do słoików i sprawdzamy czy nie robi się piana pianę zbieramy i wyrzucamy  ukiszony barszcz zlewamy do czystych słoików lub butelek. Można przechowywać w lodówce około 2 miesiące


pieczarki z serem
Autor: kul2blogpl
04 grudnia 2016, 16:02

Skladniki 

8 duzych pieczarek

10 dkg sera feta

2 średnie pomidory 

kilka gałązek tymianku 

grubo mielony pieprz 

sól

Przygotowanie:

Pieczarki obierz, umyj odkrój nóżki. Ser pokrój w kostkę (możesz również użyć pokrojonej w kostkę fety)

Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę, wyjmij pestki. Miąższ pokrój w kostkę. Fetę, pomidory i grubo mielony pieprz wymieszaj. 

Farszem napełniaj pieczarki. Każdą zawiń w folię aluminiową, piecz 15 min na grillu. Podawaj z tymiankiem 

ze szparagami i szynką
Autor: kul2blogpl
29 listopada 2016, 19:43

Skladniki

60 dkg ziemniaków

pęczek białyh szparagów

15 dkg szynki 

2 łyzki masła

1 łyżka bułki tartej 

olej 

zielony pieprz lub pistacje 

natka 

sól

Przygotowanie

 

1) Ziemniaki obierz, ugotuj. Szparagi umyj, obierz, odkró końcówki, gotuj 15 min

2) Plastryy szynki podsmaż na rozgrzanym oleju.

3) masło rozgrzej w rondelku. Dodaj bułkę tartą i posiekany zielony pieprz lub pistacje. Smaż chwilę, uważając, by się nie przypaliło 

4) Danie rozłóż na talerze, ziemniaki posyp pokrojoną natką pietruszki.

Czas: około 30 min

 

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KURCZAKIEM
Autor: kul2blogpl
24 listopada 2016, 20:01

Składniki

1. młode ziemniaki około 7 dużych 2. ser starty na tarce z grubymi oczkami (dowolny) 3. czerwona papryka konserwowa 4. groszek zielony (garstka) 5. połowa piersi z kurczaka 6. przyprawa do ziemniaków 7. czosnek granulowany 8. przyprawa gyros 9. mała cebula biała

Przygotowanie

Obieramy ziemniaki i w plasterkach układamy na folii aluminiowej, posypujemy przyprawą do ziemniaków i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy. Kurczka kroimy w kostkę, obtaczamy przyprawą gyros, podsmażamy. Cebulka w piórka. Papryka w kostkę.Ser starty. Wstawiamy ziemniaki do piekarnika rozgrzanego do 180stopni na 20 minut, po tym czasie nakładamy kurczaka, paprykę, groszek, cebulkę i ser. Czekamy 15 minutek aż ser się stopi. Smaczności :)
przepis na fafernuchy
Autor: kul2blogpl
24 listopada 2016, 13:45

Składniki

1/2 kg marchewki 

1/2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1/2 szklanki miodu 

1 kg mąki żytniej 

1/2 torebki proszku do pieczenia 

płaska łyżeczka mielonego pieprzu 

Sposób przygotowania:

ugotować marchew. Zmiksować marchew. Wymieszać składniki. Rozwałkować ciasto. Pokroić w kawałki. Piec30 min w temp 180