barszcz kiszony
11 grudnia 2016, 18:28
składniki:
buraki
czosnek
sól (mała płaska łyżeczka) na każde 0,5l wody
przegotowana chłodna woda
można dodać marchewkę
korzeń pietruszki
seler
Przygotowanie:
Warzywa umyć z ziemi i obraćwodę zagotować i odstawić
Duże słoiki dokładnie umyć i wypażyć
Warzywa pokroić na grube plastry
obrać ząbki czosnku i pokroić na pół
do słoika dodać najpierw czosnek, później jeśli mamy warzywa marchewkę pietruszkę, seler i buraki.
wlewamy osoloną wodę
słoiki przykrywamy czystymi lnianymi ściereczkami lub folią spożywczą gdzie robimy 6 dziurek
odstawiamy na około tydzień w ciepłe miejsce
raz dziennie zagląda do słoików i sprawdzamy czy nie robi się piana pianę zbieramy i wyrzucamy ukiszony barszcz zlewamy do czystych słoików lub butelek. Można przechowywać w lodówce około 2 miesiące
Dodaj komentarz