barszcz kiszony


Autor: kul2blogpl
11 grudnia 2016, 18:28

składniki:

buraki

czosnek

sól (mała płaska łyżeczka) na każde 0,5l wody 

przegotowana chłodna woda 

można dodać marchewkę 

korzeń pietruszki

seler

Przygotowanie:

Warzywa umyć z ziemi i obrać
wodę zagotować i odstawić 
Duże słoiki dokładnie umyć i wypażyć 
Warzywa pokroić na grube plastry
obrać ząbki czosnku i pokroić na pół 
do słoika dodać najpierw czosnek, później jeśli mamy warzywa marchewkę pietruszkę, seler i buraki. 
wlewamy osoloną wodę
słoiki przykrywamy czystymi lnianymi ściereczkami lub folią spożywczą gdzie robimy 6 dziurek
odstawiamy na około tydzień w ciepłe miejsce
raz dziennie zagląda do słoików i sprawdzamy czy nie robi się piana pianę zbieramy i wyrzucamy  ukiszony barszcz zlewamy do czystych słoików lub butelek. Można przechowywać w lodówce około 2 miesiące


Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz