sałatka grecka
21 listopada 2016, 17:17
SKŁADNIKI
4 PORCJE
4 łyżki oliwy extra vergine
1,5 łyżeczki suszonego oregano
1/2 główki sałaty lodowej
2 średnie pomidory (najlepiej dojrzałe)
2 średnie ogórki gruntowe (lub jeden szklarniowy)
1 średnia czerwona cebula
listki z pęczka bazylii
1/2 szklanki czarnych oliwek
200 g sera feta
sól morska
PRZYGOTOWANIE
Oliwę wymieszać z 1 łyżeczką suszonego oregano, szczyptą soli, odstawić. Sałatę opłukać i osuszyć na ręczniku. Pokroić na kawałki, włożyć do dużej salaterki, oprószyć delikatnie solą morską.
Pomidory pokroić w kostkę. Ogórki obrać pozostawiając cienkie paseczki skórki wzdłuż całego ogórka, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie krążki.
Pomidory, ogórki, cebulę dodać do salaterki z sałatą, doprawić lekko solą. Dodać bazylię (kilka listków pozostawić na wierzch) i czarne oliwki, delikatnie przemieszać. Posypać pokrojonym serem feta oraz resztą listków bazylii, polać oliwą wymieszaną z oregano.
Jeśli chcemy aby sałatka długo wyglądała świeżo, możemy na dno salaterki wlać oliwę z oregano i solą, na wierzch położyć składniki sałatki (nie solić) i odstawić na stół. Posypać grzankami, pozostałym oregano, przed podaniem lekko przemieszać.
Dodaj komentarz