sałatka grecka


Autor: kul2blogpl
21 listopada 2016, 17:17

 

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
4 łyżki oliwy extra vergine 1,5 łyżeczki suszonego oregano 1/2 główki sałaty lodowej 2 średnie pomidory (najlepiej dojrzałe) 2 średnie ogórki gruntowe (lub jeden szklarniowy) 1 średnia czerwona cebula listki z pęczka bazylii 1/2 szklanki czarnych oliwek 200 g sera feta sól morska

PRZYGOTOWANIE

Oliwę wymieszać z 1 łyżeczką suszonego oregano, szczyptą soli, odstawić. Sałatę opłukać i osuszyć na ręczniku. Pokroić na kawałki, włożyć do dużej salaterki, oprószyć delikatnie solą morską. Pomidory pokroić w kostkę. Ogórki obrać pozostawiając cienkie paseczki skórki wzdłuż całego ogórka, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie krążki. Pomidory, ogórki, cebulę dodać do salaterki z sałatą, doprawić lekko solą. Dodać bazylię (kilka listków pozostawić na wierzch) i czarne oliwki, delikatnie przemieszać. Posypać pokrojonym serem feta oraz resztą listków bazylii, polać oliwą wymieszaną z oregano. Jeśli chcemy aby sałatka długo wyglądała świeżo, możemy na dno salaterki wlać oliwę z oregano i solą, na wierzch położyć składniki sałatki (nie solić) i odstawić na stół. Posypać grzankami, pozostałym oregano, przed podaniem lekko przemieszać.
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz