jabłecznik


Autor: kul2blogpl
07 stycznia 2017, 20:55

 Składniki:

3 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny 
2 żółtka 
1 całe jajko
3 łyżki śmietany 18%
1 1/2 kg
2 jabłka świeże
2 łyżki bułki tartej
 
Wykonanie:
1 1/2 kg jabłek pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć (jeśli są słodkie nie dodawać cukru, jeśli nie dodać wedle uznania).
Przestudzić. Następnie dodać 2 świeże, pokrojone jabłka i 2 łyżki bułki tartej. Przemieszać.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę - posiekać. 
Wbić 1 całe jajko, dodać 2 żółtka (białka zostawić do posmarowania spodu ciasta) i śmietanę. 
Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. 
Każdą z nich rozwałkować na "kształt prostokąta". 
Pierwsze ciasto położyć na spód blachy wyścielonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem. 
Następnie wyłożyć przygotowane wcześniej jabłka, przykryć drugim kawałkiem ciasta i ponakłuwać widelcem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec na rumiany kolor (ok. 40 minut).
 Odstawić do wystygnięcia. Polać lukrem (przepis). 
Pycha!!!

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz