24 listopada 2016, 20:01
moje przepisy
pn | wt | sr | cz | pt | so | nd |
31 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 |
07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 01 | 02 | 03 | 04 |
Składniki
1/2 kg marchewki
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki miodu
1 kg mąki żytniej
1/2 torebki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
ugotować marchew. Zmiksować marchew. Wymieszać składniki. Rozwałkować ciasto. Pokroić w kawałki. Piec30 min w temp 180
składniki
ziemniaki
kiełbasa
jajka
majeranek
śmietana
cebula
olej
żurek w butelce
sól
pieprz ziołowy
2 liście laurowe
6 kólek ziela angielskiego
8 kólek czarnego pieprzu
pieprz
Wykonanie:
1) obrać umyć i pokroić ziemniaki w kostkę
2) ziemniaki włozyć do dużego garnka z wodą
3) do garnka dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu
4) kiełbasę obrać z osłonki pokroić w kostkę wrzucić do gara
5) garnek z wodą ziemniakami, kiełbasą i przyprawami postawić na kuchence i gotować aż ziemniaki będą miękkie (ok 15min)
6) do zupy dodać około 0,5 butelki żurku.Sprawdzić czy jest wystarczająco kwaśny.Jeśli nie dodać więcej żurku.
7) Zupę zagotować dodać pieprz ziołowy i sól.
8) Żurek zabielić śmietaną.
9) Dodać roztarty majeranek i podsmażyć na patelni na złoty kolor cebulkę
10) Zupa gotowa
11) Do żurku można dodać ugotowane jajka
Smacznego