Archiwum 07 stycznia 2017


SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY
Autor: kul2blogpl
07 stycznia 2017, 21:01

 Składniki:

3/4 młodej kapusty
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz do smaku
3 łyżki oleju
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
3/4 łyżki cukru
2 łyżki octu
 
Wykonanie:
Kapustę zetrzeć na szatkownicy.

Koperek i szczypiorek umyć, osuszyć, drobno pokroić, wrzucić do kapusty. 

Dodać olej, ocet, cukier, musztardę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać(najlepiej wygnieść). Podawać do obiadu.

Pycha!!!
KURCZAK Z KOLOROWYMI WARZYWAMI I BOCZNIAKIEM...
Autor: kul2blogpl
07 stycznia 2017, 20:58

Składniki:
40 dkg piersi z kurczaka
2 cebule czerwone
125 dkg boczniaków
1 zielona papryka
1 żółta papryka
2 marchewki
sól, pieprz do smaku
oliwa
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu teriyaki
1 łyżka oleju sezamowego 

Wykonanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić je solą oraz pieprzem, polać oliwą, przemieszać i odstawić do "przegryzienia". Marchewkę i cebulę obrać. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych. Składniki pokroić: marchewkę i boczniaki w paski, paprykę w kostkę, a cebulę w półksiężyce. Kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażyć.

Dodać boczniaki, przemieszać.

Następnie wrzucić marchewkę, a po chwili cebulę i paprykę. 

Wlać sosy i olej, dokładnie wymieszać.

Dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut.

Podawać z kaszą jaglaną.

Pycha!!!

jabłecznik
Autor: kul2blogpl
07 stycznia 2017, 20:55

 Składniki:

3 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny 
2 żółtka 
1 całe jajko
3 łyżki śmietany 18%
1 1/2 kg
2 jabłka świeże
2 łyżki bułki tartej
 
Wykonanie:
1 1/2 kg jabłek pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć (jeśli są słodkie nie dodawać cukru, jeśli nie dodać wedle uznania).
Przestudzić. Następnie dodać 2 świeże, pokrojone jabłka i 2 łyżki bułki tartej. Przemieszać.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę - posiekać. 
Wbić 1 całe jajko, dodać 2 żółtka (białka zostawić do posmarowania spodu ciasta) i śmietanę. 
Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. 
Każdą z nich rozwałkować na "kształt prostokąta". 
Pierwsze ciasto położyć na spód blachy wyścielonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem. 
Następnie wyłożyć przygotowane wcześniej jabłka, przykryć drugim kawałkiem ciasta i ponakłuwać widelcem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec na rumiany kolor (ok. 40 minut).
 Odstawić do wystygnięcia. Polać lukrem (przepis). 
Pycha!!!