24 listopada 2016, 13:21
składniki
ziemniaki
kiełbasa
jajka
majeranek
śmietana
cebula
olej
żurek w butelce
sól
pieprz ziołowy
2 liście laurowe
6 kólek ziela angielskiego
8 kólek czarnego pieprzu
pieprz
Wykonanie:
1) obrać umyć i pokroić ziemniaki w kostkę
2) ziemniaki włozyć do dużego garnka z wodą
3) do garnka dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu
4) kiełbasę obrać z osłonki pokroić w kostkę wrzucić do gara
5) garnek z wodą ziemniakami, kiełbasą i przyprawami postawić na kuchence i gotować aż ziemniaki będą miękkie (ok 15min)
6) do zupy dodać około 0,5 butelki żurku.Sprawdzić czy jest wystarczająco kwaśny.Jeśli nie dodać więcej żurku.
7) Zupę zagotować dodać pieprz ziołowy i sól.
8) Żurek zabielić śmietaną.
9) Dodać roztarty majeranek i podsmażyć na patelni na złoty kolor cebulkę
10) Zupa gotowa
11) Do żurku można dodać ugotowane jajka
Smacznego